Un tratament puternic pentru sănătate consumat zilnic

Mujdeiul reprezintă forma ideală de consum pentru tratarea unor afecțiuni care necesită ingerarea zilnică a unei cantități mai mari de usturoi.

Iată cum poți prepara mujdeiul: pisează fin 7 căței de usturoi, adaugă un vârf de cuțit de sare, sucul de la un sfert de lămâie, o linguriță de ulei de măsline presat la rece și jumătate de legătură de pătrunjel tocat foarte fin. Amestecă bine, apoi lasă-l să se odihnească timp de 10-20 de minute. Dacă simți nevoia, poți adăuga câteva linguri de apă plată sau de izvor pentru a-l dilua și a-i reduce efectul iritant.

Acest mujdei se consumă în 1-2 reprize pe parcursul unei zile, conform formula-as.ro. El este mai bine tolerat de organism decât usturoiul simplu, deoarece ingredientele din mujdei (sarea, sucul de lămâie, pătrunjelul) compensează efectul său ușor iritant, stimulează digestia (care poate fi încetinită de anumiți compuși din usturoi) și reduc chiar și mirosul neplăcut.

Uleiul de măsline amplifică acțiunea de reducere a colesterolului și are efecte benefice în cazul litiazei biliare.

Un secret important pentru curățarea, tăierea și pisarea usturoiului, indiferent că este utilizat în rețeta cu alcool, mujdei sau orice altceva: nu-l atinge cu obiecte metalice! Curăță-l cu unghia sau cu un cuțit de lemn.

Pisează-l într-un mojar de porțelan sau sticlă. Dacă nu ai așa ceva, folosește metoda clasică a pișalogului din lemn. În niciun caz nu folosi piua de metal în care pisezi nuci sau alte alimente. Un compus chimic din usturoi este mult mai eficient în combaterea toxinfecțiilor alimentare decât două dintre cele mai utilizate antibiotice, arată un studiu recent.

Iată și alte beneficii pentru sănătate ale usturoiului:

Usturoiul conține alicină, un compus cu multiple proprietăți medicinale. Usturoiul face parte din familia Allium, alături de ceapă, şalotă și praz. Este cultivat în aproape toate părțile lumii și este folosit în bucătăriile din întreaga lume datorită gustului și mirosului său distinctiv. În trecut, usturoiul era apreciat în special pentru proprietățile sale medicinale, iar studiile recente arată că numeroasele beneficii ale usturoiului se datorează în mare parte unui compus sulfuros numit alicină, care se formează în timpul procesării mecanice a cățeilor de usturoi, fie prin tocare, zdrobire sau mestecare. Alicina pătrunde în corp prin sistemul digestiv și își exercită proprietățile uluitoare în tot organismul.

Usturoiul are puține calorii și conține o cantitate mare de nutrienți. Doar 28 de grame de usturoi conțin: mangan – 23% din doza zilnică recomandată, vitamina B6 – 17% din doza zilnică recomandată, vitamina C – 15% din doza zilnică recomandată, seleniu – 6% din doza zilnică recomandată, 1 gram de fibre, calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1. Aceeași cantitate de usturoi conține doar 42 de calorii, 1,8 grame de proteine și 9 grame de carbohidrați.

Usturoiul luptă împotriva bolilor și răcelilor. Usturoiul întărește sistemul imunitar și, conform unor studii, reduce riscul de răceală cu 63%. Indiferent dacă îl consumăm crud sau sub formă de suplimente, usturoiul este un aliat excelent împotriva răcelii și gripei.

Usturoiul reglează tensiunea arterială. Bolile de inimă reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel global. Studiile arată că o doză de 600-1500 mg de usturoi are aceeași eficiență ca atenololul în reducerea tensiunii arteriale. Este necesară însă o cantitate semnificativă de usturoi pentru a obține rezultatele dorite, adică scăderea tensiunii arteriale și prevenirea atacurilor de inimă.

Usturoiul reglează nivelul de colesterol și reduce astfel riscul de boli de inimă. Suplimentele cu usturoi scad nivelul colesterolului rău cu 10-15%. Este important de menționat că usturoiul nu afectează nivelul colesterolului bun. Totuși, usturoiul nu reduce nivelul de trigliceride, care contribuie și ele la afecțiunile cardiace.

Antioxidanții din usturoi previn Alzheimerul și demența. Radicalii liberi au un impact negativ asupra sănătății noastre. Antioxidanții din usturoi întăresc mecanismele de apărare ale organismului. Suplimentele de usturoi pot crește enzimele antioxidante și pot reduce stresul oxidativ la pacienții care suferă de hipertensiune arterială. Capacitatea usturoiului de a reduce nivelul colesterolului rău și tensiunea arterială, împreună cu potențialul său antioxidant, contribuie la prevenirea bolilor Alzheimer, demenței și altor afecțiuni ale creierului.

Usturoiul prelungește durata de viață a ficatului. Usturoiul ajută la menținerea sănătății ficatului, luptă împotriva infecțiilor și întărește sistemul imunitar. Datorită acestor proprietăți, vom avea în general un organism mai sănătos și o viață mai lungă.

Usturoiul îmbunătățește performanța atletică. În culturile antice, usturoiul era folosit pentru reducerea oboselii și pentru a oferi energie lucrătorilor. Atleții olimpici din Grecia antică obișnuiau să consume usturoi. Studiile recente arată că usturoiul menține bătăile inimii sub control și ajută sportivii să devină mai rezistenți în antrenamentele lor.

Consumul regulat de usturoi ajută la eliminarea metalelor grele. Alicina din usturoi ne ajută să eliminăm toxinele metalice din corp. Trei doze de usturoi pe zi sunt mai puternice decât D-penicilina. Prin urmare, usturoiul ne ajută să eliminăm metalele grele, durerile de cap și tensiunea arterială ridicată.

Usturoiul întărește oasele. Se spune că la femei, usturoiul crește nivelul de estrogen din corp și consolidează astfel oasele. Usturoiul, alături de ceapă, ajută în vindecarea osteoartritei.
Usturoiul este incredibil de gustos și merită să fie inclus în alimentația noastră zilnică. Gustul și aroma sa distinctivă îl fac un ingredient apreciat în bucătărie, fie consumat în formă naturală, fie adăugat în preparatele culinare

Rețineți că pentru a beneficia de proprietățile usturoiului și a alicinei pe care o conține, este important să-l zdrobiți înainte de consum. Modalitățile de a consuma usturoiul sunt nelimitate, depinzând doar de imaginația și creativitatea fiecăruia dintre noi.


Distribuie