• Home
  • Meteo
  • Vremea se răcește în România. Vin și ploi, alertă de la ANM

Vremea se răcește în România. Vin și ploi, alertă de la ANM

Vremea se răcește în România. Vin și ploi, alertă de la ANM
Vremea se răcește brusc! Meteorologii au emis o nouă avertizare meteo. În mai multe regiuni din țară, sunt așteptate ploi dar și rafale puternice de vânt. De asemenea, în unele regiuni, este posibil să apară chiar și primii fulgi de zăpadă. ANM a anunțat care sunt zonele vizate de aceste schimbări climatice.

Cum va fi vremea?

În weekend, temperaturile vor fi o idee mai ridicate. În mai multe regiuni din țară, sunt așteptate temperaturi maxime cu mult peste 20 de grade. În vestul și sudul țării, sunt anunțate valori de peste 28 de grade, precum și soare din plin.

Pe scurt, această săptămână este sub efectele unui val de aer cald care va străbate țara noastră, însă după ziua de duminică, meteorologii au anunțat că valorile temperaturilor vor scădea brusc. Așadar, dacă în aceste zile avem minime de 6 până la 16 grade Celsius, excepție făcând estul Transilvaniei unde vom avea chiar și 2 grade, de săptămâna viitoare, cele mai scăzute valori vor fi clar sub 5-6 grade.

La munte, sunt așteptate primele ninsori

De săptămâna viitoare, valul de aer cald pare să fie înlocuit brusc de unul rece. Acesta lovește România dinspre nord-vest, readucând cu el condițiile normale de toamnă. Vremea se va răci brusc, iar temperaturile vor scădea puternic, în special în jumătatea de nord a țării, unde vor apărea și ploi, precum și intensificări puternice ale vântului la rafală.

În timp ce în aceste regiuni temometrele vor indica temperaturi scăzute, aletele se vor bucura de valori termice care vor ajunge chiar și la 20 de grade. Temperaturile ridicate sunt așteptate în sudul țării. În schimb, în vestul și estul României, sunt prognozate maxime de până la 12-14 grade, iar în centru, de 10-12 grade. La munte, valorile termice vor fi cuprinse între 0 și 10 grade. De luni, este posibil ca în zonele înalte de munte să-și facă apariția lapovița, dar și ninsorile. Înainte de a vă aventura pe munte, informați-vă de starea vremii!

Avertizarea meteorologilor: de când se răcește

Pentru unii, valul de aer rece vine mai devreme: temperaturile mai scăzute se vor resimți de duminică, 15 octombrie. Dacă pentru cei de la câmpie și deal vorbim de temperaturi specifice toamnei, la munte, locuitorii deja vor simți că vine iarna. Maximele scad sub 18-20 de grade Celsius în toate regiunile.

Situația va fi menținută pentru toată săptămâna viitoare, valorile termice fiind per total sub normalul acestei perioade calendaristice. Cel mai frig va fi la munte și în jumătatea de nord a țării.

Ce spun meteorologii?

”Temperaturile vor continua să scadă ușor în anumite zone ale țării până joi, însă se vor încadra în normalul pentru această perioadă.

În ceea ce privește a doua jumătate a săptămânii următoare, modelele sunt încă împărțite: modelul european de prognoză prevede momentan o scădere și mai puternică a temperaturilor, cu maxime de până la circa 7 grade, ce abia vor trece de pragul de îngheț în centrul și nordul țării, însoțite de precipitații abundente, sub formă de lapoviță și chiar posibile ninsori, pe alocuri.

Modelul american de prognoză este, însă, mai optimist și prevede o reîntoarce a temperaturilor mai plăcute de toamnă”, mai scrie meteoradar.ro.


Distribuie